Korisni saveti

Održavanje mašina za pranje sudova Bosch i Siemens

Kao što je poznato, stvari traju duže kada o njima vodimo računa.

Kako bi Vaša mašina za pranje sudova davala maksimalne rezultate kod svakog pranja poželjno je da primenite nekoliko vrlo jednostavnih saveta za održavanje mašine za pranje sudova.

1. Suđe nikada nemojte slagati suviše visoko kako ne biste blokirali rotirajuću prskalicu. Ovim će prskalice uvek imati dovoljno prostora da što bolje odrade svoj posao.

2. Takođe, barem jednom nedeljno kod čestog korišćenja mašine proverite i rupice (dizne) na prskalicama i uverite se da nisu začepljene. Ako se u njima nakupilo nečistoće potrebno ih je očistiti

3. Mašinu za pranje sudova treba jednom u nekoliko meseci upaliti da odradi jedan ciklus pranja prazna bez upotrebe deterdženta. Kad voda počne puniti dno mašine, otvorite je i sipajte jednu do dve šoljice alkoholnog sirćeta ili limunovog soka u vodu i pustite da odradi ciklus do kraja.

Održavanje frižidera Bosch i Siemens

Dobro je poznato da stvari duže traju kada o njima vodimo računa. Frižideri nisu izuzetak. Da bi vaši Bosch i Siemens frižideri trajali dugo i da biste u njima uživali na pravi način, možete primeniti nekoliko korisnih i efikasnih trikova koje ćemo podeliti sa Vama.

Obrišite unutrašnjost frižidera mešavinom 2 kašike sode bikarbone i litrom tople vode. Isperite vlažnom krpom, a zatim obrišite čistom i suvom krpom. Ovo će očistiti frižider, ali i pomoći da se eliminišu mirisi. Ne koristite sapun ili deterdžent jer oni mogu ostaviti miris koji će apsorbovati hrana. Kako biste uklonili tvrdokorne mrlje na policama vašeg frižidera, stavite peškir natopljen vodom i sodom bikarbonom. Ostavite vrata otvorena, a ti delovi neka ostanu potopljeni 10 minuta, ili dok ne počne mrlja da se skida. Ponovite ukoliko je potrebno. Police potopite u kantu u kojoj je rastvor napravljen od 2 kašike sode bikarbone i tople vode. Ne perite u mašini za posuđe, a pre vraćanja u frižider temeljno osušite.

Ako primetite da frižideri nepravilno rade, pozovite nas kako bismo problem rešili što pre i sprečili trajnija oštećenja.

Održavanje šporet sa ravnom pločom Bosch i Siemens

Posebna briga kod staklokeramike je njeno održavanje. Ako se šporet sa ravnom pločom pogrešno održava može doći do pucanja staklokeramičke ploče. Pažnju treba posvetiti tome da šećer i tečnosti koje ga u sebi sadrže u velikoj količini ne dospeju i ne ostanu na ploči. Ukoliko se na ploči uključi ringla na kojoj je ostao šećer i potom se stavi posuda, posle nekog vremena, dolazi do kristalizacije i često trajnih posledica tj. da se odvoji deo stakla i da dođe do oštećenja ploče. U slučaju udarca najslabija tačka svakog šporeta sa ravnom pločom su krajevi ploče. Kada dođe do udarca sa visine u ivicu ploče, može se desiti da dođe do širenja pukotine na ostatak ploče u vidu paukove mreže.

Ni jedno od ovih oštećenja nikada ne podležu garanciji ni jednog proizvođača.

Održavanje veš mašina Bosch i Siemens

Kod svakog pranja u veš mašinu uvek dodajte pola šoljice za kafu sode bikarbone. Sodu bikarbonu sipajte u pregradu za detrdžent. Jednom u nekoliko meseci očistite detaljno Vašu veš mašinu, tako što ćete u pregradu za detrdžent sipati sodu bikarbonu i jabukovo sirće i pustite da prazna mašina odradi jedan ciklus pranja.

Gumu na vratima veš mašine Bosch i Siemens očistite uz pomoć sirćeta. Meku pamučnu krpicu umočite u kuhinjsko sirće I obrišite gumu celim obimom. Posebno obratite pažnju da uklonite sve ostatke praška za veš sa gume i da uklonite sve tragove buđi, ako je primetite.

Kod svakog pranja u veš mašinu uvek dodajte pola šoljice za kafu sode bikarbone. Sodu bikarbonu sipajte u pregradu za detrdžent. Jednom u nekoliko meseci očistite detaljno Vašu veš mašinu, tako što ćete u pregradu za detrdžent sipati sodu bikarbonu i jabukovo sirće i pustite da prazna mašina odradi jedan ciklus pranja.

Pregrade u kojime sipate prašak i omekšivač za veš, ako je moguće izvadite, i operite mlakom vodom. Prosušite pregradu pre vraćanja u mašinu, a vrlo je preporučljivo da posle pranja vrata veš mašine držite otvorenim kako bi se bubanj dobro osušio.

Održavanje rerni Bosch i Siemens

ISPRAZNITE RERNU

Prvo izvadite rešetke iz rerne i termometar, takođe ako su vam ostali ostaci neke hrane ili bilo šta drugo. Napravite pastu od soda bikarbone: U malu činiju stavite ½ šoljice sode bikarbone i nekoliko kašika vode. Prilagodite mere ovih supstanci sve dok ne dobijete odgovarajuću smesu koja izgleda kao pasta. Pastom obložite rernu: Nanesite pastu na unutrašnji deo vaše rerne, izbegavajte grejne elemente. Koristeći rukavice trudite se da doprete do svih uglova jer obično to mogu da budu mesta koja su najprljavija. Pasta od sode bikarbone, dok vi trljate pećnicu, postaće braon boje ali to je dobar znak jer znači da skida svu masnoću. Pokušajte da prekrijete sve delove i posvetite najviše pažnje onim delovima gde je masnoća u većim slojevima. Ostavite da ovako prenoći – ovako namazana rerna treba da odstoji minimum 12h kako bi se masnoća potpuno skinula.

ČIŠĆENJE REŠETKI

Očistite rešetke iz rerne tako što ćete ih namazati smešom od sirćeta i sode bikarbone. Ovo može da bude umarajuće, ali zato rezultat je neverovatan.

Posle 6h uz pomoć vlažne krpe odstranite što je moguće više zakorele paste. Za ovaj korak možete koristiti plastičnu ili silikonsku špatulu kao pomoć za one delove koje ne možete da skinete običnom krpom.

Nanesite sirće pomoću boce sa sprejem gde god vidite da vam je ostalo sode bikarbone. Sirće odmah reaguje na sodu bikarbonu tako što u dodiru sa njom stvara blagu penu i dodatnočisti površinu rerne.

Obrišite još jednom rernu: Vlažnom krpom prebrišite ostatke mešavine sirćeta i sode bikarbone. Ponovite sve dok totalno ne uklonite sve ostatke. Dodajte više sirćeta ukoliko želite da vaša rerna bude čista i sjajna. U rernu stavite prethodno oprane i dobro osušene rešetke i završili ste.

... mnogo više od servisa!